Tartalom

Adatvédelmi nyilatkozat

A következőkben leírt adatfeldolgozásért az ASFINAG Autópálya- és Autóút-Finanszírozó-Részvénytársaság a felelős, 1011 Bécs, Rotenturmstraße 5-9, Postafiók 983, T +43 50 108-10000, F +43 50 108-10020, office@asfinag.at, FN 92191 a (az alábbiakban „ASFINAG”).

Az ASFINAG adatvédelmi megbízottjának elérhetőségei: ASFINAG Adatvédelem, c/o Autópálya- és Autóút-Finanszírozó-Részvénytársaság, 1011 Bécs, Rotenturmstraße 5-9, Postafiók 983, datenschutz@asfinag.at, T +43 1 955 1266, F +43 1 955 1277.

Az ASFINAG | Autobahnen- und Schnellstraßen-Finanzierungs-Aktiengesellschaft nagy hangsúlyt helyez az Ön személyes jellegű adatainak védelmére. Amennyiben webshopunk használata személyes adatok megadása nélkül nem lehetséges, akkor az Ön személyes adatainak (pl. nevének, címének, e-mail címének) felhasználása mindig önkéntesen és csak az Ön hozzájárulásával történik. Ez vonatkozik az Ön személyes adatainak harmadik felek (fiókvállalatok vagy más külső felek) számára történő továbbadására is.

Megfelelünk az elektronikus kommunikációra és adatvédelemre vonatkozó törvényi előírásokban meghatározott műszaki és szervezeti feltételeknek.

Ön bármikor jogosult a személyes adatairól tájékozódni, azokat helyesbíteni vagy törölni. A webshop műszaki üzemeltetése céljából az ASFINAG webshopjának felkeresésekor rögzítjük az IP-címet, a dátumot, az időpontot és a felkeresett oldalakat. Ezek az adatok kizárólag a műszaki felelősség megállapíthatóságát szolgálják meghibásodás vagy hibaelhárítás esetén. Ezeket az adatokat harmadik feleknek nem adjuk tovább.

Google Analytics/Universal Analytics

Webshopunk (shop.asfinag.at) a Google Analytics-et használja a Universal Analytics, a Google Inc. („Google”) egyik webes elemző szolgáltatásának, a funkcióival együtt. Emellett semmilyen hirdetési funkciót nem használunk, és nem alkalmazzuk adatai átfogó követését sem a felhasználóazonosító segítségével.

A Google Analytics ún. „sütiket”, szövegfájlokat használ, amelyek az Ön számítógépén tárolódnak, és lehetővé teszik annak elemzését, hogy Ön hogyan használja a webshopot. A sütik által generált információk, amelyek a webshop használatára vonatkoznak, a Google egyik, az USA-ban található szerverére kerülnek és ott tárolódnak.

IP-anonimizálás (IP-maszkolás): Az elemzőeszközök teljes IP-címekkel történő alkalmazásának még nem tisztázott jogállása miatt webshopunkban a Google Analytics alkalmazására a „_anonymizeIp()” kiterjesztéssel kerül sor. Ezáltal az Ön IP-címét a Google a további felhasználás megelőzésére még az Európai Unió tagállamaiban vagy az Európai Gazdasági Térségre vonatkozó megállapodásban érintett más tagállamokban is rövidítve és így még jobban anonimizálva használja. A teljes IP-címet csak kivételes esetekben továbbítjuk a Google Egyesült Államokban lévő egyik szerverére, hogy az ott kerüljön rövidítésre.

Google ezeket az információkat a mi megbízásunkból  arra használja, hogy a webshop Ön által történő használatát kiértékelje, jelentéseket készítsen a webshoppal kapcsolatos tevékenységekről, és hogy a weboldal, ill. az internet használatával kapcsolatban további szolgálatokat tegyen részünkre.

A Google Analytics keretében az Ön böngészője által megadott (rövidített) IP-cím a Google más adataival nem hozható összefüggésbe. A sütik tárolását a böngésző szoftver megfelelő beállításával megakadályozhatja; felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy ebben az esetben előfordulhat, hogy a webshop nem minden funkcióját lehet majd kihasználni. Ezenkívül a süti által generált és az Ön webshop-használatára vonatkozó adatok (így az IP-cím) Google által történő gyűjtését, valamint ezeknek az adatoknak a Google által történő feldolgozását úgy is megakadályozhatja, hogy az itt megadott linken (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de) keresztül elérhető böngésző-plugint letölti és telepíti.

A böngésző-plugin alternatívájaként vagy a mobilkészülékeken lévő böngészőkben kattintson erre a linkre, ha a jövőben szeretné megakadályozni a webshopban a Google Analytics adatgyűjtését (a letiltás csak a böngészőben és csak ehhez a doménhez működik). Ekkor egy letiltó süti kerül elhelyezésre az Ön készülékén. Ha törli a sütiket ebben a böngészőben, kattintson újra erre a linkre.

A Google Analytics használati feltételeire és adatvédelmére vonatkozó további információk a https://www.google.de/intl/de/policies/webhelyen találhatók.

Google reCAPTCHA

Az útdíj-termékek weboldala a Google Inc. reCAPTCHA szolgáltatását használja a weboldal automatizált lekérdezésének megakadályozása és a jogszerű felhasználók azonosítása érdekében. Ennek során az IP-cím, a böngésző alapvető adatai, az egérmozgások, az egyéb Google-szolgáltatások révén rendelkezésre álló cookie-fájlok, valamint a Google által a reCAPTCHA szolgáltatáshoz szükséges adatok kerülnek feldolgozásra. A reCAPTCHA használata azért szükséges, mert az útdíj-termékek értékesítő weboldala csak személyek által történő jogszerű lekérdezésekhez, ill. megrendelésekhez férhető hozzá. A reCAPTCHA használati feltételeit ezen a hivatkozáson találja meg: https://www.google.de/intl/de/policies/. A szolgáltatás részletes ismertetését ezen a hivatkozáson találja meg: https://www.google.com/recaptcha/intro.

Sütik

Az alábbiakban felsoroljuk az általunk elhelyezett sütiket, amelyeket engedélyezni kell.

Az engedélyezendő sütik neve Megőrzés időtartama Működés
_utma  a behívástól számított 2 év Google Analytics
_utmb
_utmc
_utmt
_utmz 
a behívástól számított 30 perc
a munkamenet végéig
a behívástól számított 10 perc
a behívástól számított 12 óra
Ezek a sütik a webshop-látogatók számának és az ott keresett információk, valamint az egyes oldalak felkeresési gyakoriságának elemzéséhez szükségesek.
epslanguage 1 yıl  
NonEssentialCookiesAccepted 1 yıl  

Az alábbiakban felsoroljuk a nem engedélyezhető cookie-kat:

A nem beleegyező cookie neve Megőrzés időtartama Működés
ASP.NET_SessionId a böngésző munkamenet végéig Munkamenet cookie-fájl
.AsfinagCustomerLogin a böngésző munkamenet Bejelentkezés a „Saját fiók” menüpontban

Termékeink használata sütik nélkül nem lehetséges. A legtöbb böngésző úgy van beállítva, hogy automatikusan elfogadják a sütiket. Ha azonban a sütik mentését kikapcsolták, akkor termékeinket nem használhatja a shop.asfinag.at oldalon.

Chatbot

A weboldalon található infomációk könnyebb megtalálása érdekében egy úgynevezett chatbot került bevezetésre. A chatbot gyors választ tud adni a weboldal látogatóinak kérdéseire vagy a látogatót a megfelelő ügyfélkapcsolati munkatárshoz irányítja.

Ha a chatbot használata személyes adatok megadása nélkül nem lehetséges, akkor a személyes adatok (mint pl. név, gépkocsi rendszáma) megadása mindig önként történik.

Az adatfeldolgozás jogi alapjai

A személyes adatok feldolgozásának jogi alapja a weboldal látogatóival kötött díjtalan szolgáltatási szerződés az Art 6 Abs 1 lit b DSGVO alapján.

Chatbot

A chatbot az ASFINAG weboldalán használható.

A chatbot egy dialógus rendszer, amely a kérdéseit rutinok és szabályok alkalmazásával válaszolja meg. Amennyiben a chatbot nem tudna megfelelő választ adni kérdésére, továbbítja azt egy ügyfélkapcsolati munkatársnak. Ennek jogi alapját egy díjtalan szolgáltatási szerződés képezi. A chat lefolyása mentésre kerül, ez az Ön által megadott adatokat, valamint egy a chat azonosítására szolgáló névtelenített ID-t jelenti. Ezek az adatok 90 nap után törlésre kerülnek.

Hogy megfelelően magas használati minőséget, biztonságot és elérhetőséget tudjon biztosítani, az ASFINAG a következő megbízásfeldolgozókat veszi igénybe:

Cég IBM
Cím Obere Donaustraße 95
1020 Wien
AUSZTRIA
Megbízásfeldolgozói kategória Software as a Service

Userlike

Weboldalunkon a Userlike élő chat-szoftvert használjuk (https://www.userlike.com/en/). Ennek üzemeltetője a Userlike UG, Probsteigasse 44-46, 50670 Köln, Németország. Az élő chatet használhatja kapcsolatfelvételi kérdőívként is, és közel valós időben tud csevegni munkatársainkkal. A chat indításánál a következő személyes adatok esedékesek:

  • A lehívás dátuma és időpontja
  • Böngészőtípus/-verzió
  • IP-cím
  • Használt operációs rendszer
  • A korábban meglátogatott weboldalak URL-je
  • A küldött adatok mennyisége
  • Keresztnév, vezetéknév
  • E-mail cím

A munkatársunkkal folytatott beszélgetés menetétől függően további személyes adatok merülhetnek fel a csevegés során, amelyeket Ön ad meg. Az adatokat kizárólag az Európai Unióban dolgozzák fel és tárolják. Az ehhez szükséges szkript az Amazon S3 Cloudon (Frankfurt) keresztül kerül betöltésre. Néhány médiafájl az Amazon Cloudfronton keresztül van integrálva.

Ehhez a következő sütik vannak beállítva:

Név Host A tárolás időtartama Cél
uslk_s www.asfinag.at A munkamenet végéig Ez a süti információkat tartalmaz az állandó állapotról, a gép állapotáról, a munkamenet azonosítójáról és a chat statisztikáról.
uslk_e www.asfinag.at 1 év Ez a süti végfelhasználóval kapcsolatos információkat tárolja. Ide tartozhat a név, e-mail cím, felhasználói azonosító és a látogatások száma.

Az adatfeldolgozás és adat továbbítás jogalapja az adatvédelemről szóló törvény (GDPR) 6. cikk 1. bekezdésének 1a pontja szerinti beleegyezés. Ez még a sütik beállítása és IP-címének továbbítása előtt begyűjtésre kerül. A feldolgozás arra szolgál, hogy még jobb szolgáltatást és támogatást kínáljunk ügyfeleink számára. A chat-funkció valós időben lehetővé teszi az ASFINAG munkatársakkal folytatott beszélgetést, így hozzájárul az ügyfelek elégedettségéhez. Önnek jogában áll bármikor visszavonni beleegyezését. Ezeket a sütiket Ön a böngészőjében található beállítások opcióival bármikor törölheti. Ez a visszavonásig nem érinti az adatfeldolgozás jogszerűségét.

Dynatrace

A Dynatrace betekintést nyer a webalkalmazás teljesítményébe és a weboldalon történő felhasználói navigációba. A Dynatrace rögzíti a kattintási útvonalakat, a JavaScript hibákat, a böngészőtípusokat és a földrajzi régiókat, azonban nem rögzíti a mezők tartalmát, például a fizetési adatokat. Ezek az adatok segítenek nekünk beazonosítani a funkcionális problémákat. A begyűjtött adatok automatikusan törlődnek 35 nap után.

A Dynatrace adatvédelmi nyilatkozata

Információ az érintett jogról

A DSG2000 („Adatvédelmi” törvény 2000) jogállása szerint az érintetteknek joga van tájékoztatást, helyesbítést vagy törlést ill. fellebezést kérelmezni. 2018.05.25. óta az akkortól hatályos Adatvédelmi alaprendelet szerint az érintetteknek következő jogai érvényesek:

Tájékoztatási jog

Mindenkinek, aki érintett az adatfeldolgozásban, joga van az ASFINAG-tól egy igazolást kérni, hogy őt érintő személyes adatok feldolgozásra kerülnek-e; ha igen, akkor az érintettnek joga van ezen személyes adatokról való információ kiszolgáltattatására (a személyes adatok másolata, amelyek tárgyai a feldolgozásnak), valamint a következő információk kiszolgáltattatására: (a) a feldolgozás indoka; (b) azon személyes adatok kategóriája, amelyek feldolgozásra kerülnek; (c) az átvevő vagy az átvevő kategóriája, akik előtt a személyes adatok feltárásra kerültek vagy majd kerülnek, különösképpen harmadik országbeli átvevő esetén vagy nemzetközi szervezeteknél; (d) ha lehetséges, akkor a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama vagy, ha ez nem lehetséges, akkor az időtartam meghatározásának kritériumai; (e) az őt illető személyes adatok helyesbítéséhez vagy törléséhez való jog megléte vagy a feldolgozás korlátozása a felelős által vagy az ezen feldolgozás elleni fellebezési jog alapján; (f) fennálló panaszjog egy ellenőrző szervnél; (g) ha a személyes adatok nem az érintett személytől kerülnek beszerzésre, minden rendelkezésre álló információ az adatok származásáról; (h) egy automatizált döntéshozatal megléte (vagy meg nem léte) beleértve a profilalkotást. Az ASFINAG rendelkezésre bocsátja a személyes adatok másolatát, amelyek a feldolgozás tárgyát képezik. Minden további másolatotért, melyet az érintett személy kérvényez, az ASFINAG megfelelően kiszabott díjat kérhet adminisztrációs költség gyanánt. Amennyiben az érintett elektronikus úton kérvényez, úgy az információk egy ismert elektronikus formátumban kerülnek rendelkezésre bocsátásra, amennyiben az érintett ezt nem tünteti fel másképp.

Helyesbítési és törlési jog

Az érintett személynek joga van az ASFINAG-tól az őt illető helytelen adatok azonnali helyreigazítását kérni. A feldolgozás célját figyelembe véve az érintett személynek joga van a hiányos adatok kiegészítését – akár egy kiegészítő magyarázat segítségével – kérni.

Továbbá az érintett személynek joga van az ASFINAG-tól kérni, hogy az érintett személyes adatok azonnal törlésre kerüljenek, valamint az ASFINAG köteles a személyes adatokat törölni, amennyiben a következő okok egyike fennáll: (a) A személyes adatokra, abból a célból, amely miatt begyűjtötték vagy más módon feldolgozták őket, nincs már szükség. (b) Az érintett személy visszavonja a beleegyezését, amelyre a feldolgozás ténye épül, és más jogalap, amelyre a feldolgozás alapulhatna, nem áll fenn. (c) Az érintett személy fellebezést nyújt be a feldolgozás ellen (lásd alább). (d) A személyes adatok jogtalanul kerültek feldolgozásra. (e) A személyes adatok törlése az ASFINAG egy jogi kötelezettségének teljesítése végett szükséges. (f) A személyes adatok az információs társadalom (gyermek beleegyezése) által felkínált szolgáltatásokra vonatkozóan kerültek begyűjtésre. Törléshez való jog kiváltképpen akkor nem áll fenn, ha a feldolgozás az ASFINAG egy jogi kötelezettségének teljesítése okán vagy egy közérdeket szolgáló feladat teljesítése okán vagy a közhatalom gyakorlása során, amely az ASFINAG-ra lett átruházva, szükséges, és/vagy törvényes jogainak érvényesítése, gyakorlása vagy megvédése okán szükséges.

A feldolgozás korlátozásához való jog

Az érintett személynek joga van az ASFINAG-tól a feldolgozás korlátozását kérni, amennyiben a következő feltételek egyike fennáll: (a) ha az érintett személy kétségbe vonja a személyes adatok helyességét, méghozzá annyi ideig, hogy az ASFINAG-nak módja legyen a személyes adatok helyességét ellenőrizni, (b) a feldolgozás jogtalan, és az érintett személy a személyes adatok törlését visszautasítja, és helyette a személyes adatok használatának korlátozását kéri; (c) az ASFINAG a személyes adatokra a feldolgozás céljából már nem tart igényt, az érintett személy viszont igényt tart rájuk törvényes jogainak érvényesítése, gyakorlása vagy megvédése okán, vagy (d) az érintett személy fellebbezést nyújtott be a feldolgozás ellen, amíg nem egyértelmű, hogy az ASFINAG jogos okai túltesznek-e az érintett személyén.

Amennyiben a feldolgozás korlátozásra került, úgy azok a személyes adatok – mentésüktől eltekintve – csak az érintett személy beleegyezésével vagy egy másik természetes vagy jogi személy jogainak védelme vagy törvényes jogainak érvényesítése, gyakorlása vagy megvédése okán vagy egy fontos uniós vagy egy tagállamot érintő közérdek okán dolgozhatók fel.

Az érintett személy, aki a feldolgozás korlátozását kieszközölte, értesítést kap az ASFINAG-tól, mielőtt megszünne a korlátozás.

Adat átruházási jog

Az érintett személynek joga van, az őt illető személyes adatokat, melyeket az ASFINAG-nak (önkéntes kiegészítő szolgáltatások keretében) rendelkezésre bocsátott, egy struktúrált, ismert és gépen olvasható formátumban megkapni, valamint joga van ezeket az adatokat egy másik felelősnek átadni. Àtruházási jogának gyakorlása során joga van az érintett személynek kieszközölni, hogy a személyes adatokat egyik felelőstől a másikhoz közvetlenül eljuttassák, amennyiben ez technikailag lehetséges.

Fellebbezési jog

Az érintett személynek joga van, azon okokból kifolyólag, melyek különleges helyzetéből adódnak, bármikor az őt illető személyes adatok feldolgozása ellen, amelyek olyan feladatok elvégzéséhez szükségesek, melyek a közérdeket szolgálják vagy az ASFINAG-ra átruházott közhatalom gyakorlása során kerültek begyűjtésre, vagy az ASFINAG vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek megtartása miatt szükségesek, fellebbezést benyújtani. Az ASFINAG nem dolgozza fel ezután ezeket a személyes adatokat, hacsak nem tud a feldolgozásra meggyőző okokat felhozni, amelyek az érintett személy érdekein, jogain és szabadságán is túltesznek, vagy ha a feldolgozás törvényes jog érvényesítését, gyakorlását vagy megvédését szolgálja.

Ha a személyes adatok azért kerülnek feldolgozásra, hogy közvetlen reklámra használják őket, akkor az érintett személynek joga van bármikor fellebbezést benyújtani az ilyen reklám okán begyűjtött őt érintő személyes adatok feldolgozása ellen. Ha az érintett személy a közvetlen reklámra való adatfelhasználás ellen fellebbezést nyújt be, akkortól ilyen célra ezen adatok nem használhatók fel.

Panasztételhez való jog az ellenőrző hatóságnál

Minden érintett személynek joga van egyéb közigazgatási vagy igazságügyi jogorvoslat sérelme nélkül panaszt tenni az illetékes ellenőrző szervnél, kiváltképpen abban a tagországban ahol tartózkodik, ahol dolgozik vagy ahol a feltételezett sérelem történt, ha az érintett személy azt feltételezi, hogy az őt illető személyes adatok feldolgozása a következő törvényi előírások ellen vét – lásd https://www.dsb.gv.at/rechte-der-betroffenen.